czwartek, 17 lutego 2011

Zupa kartoflanka

Zupa kartoflanka przygotowywana jest, jak sama nazwa wskazuje, na bazie ziemniaka :) 
W moim wydaniu jest to zupa bardzo prosta i szybka do przygotowania. Gęsta, ale nie zawiesista, dobrze przyprawiona, nie zabielana, za to mocno zielona :)

Składniki na 4-6 porcji:
8 szklanek wody
4 łyżki oliwy
8 sporych ziemniaków
2 marchewki
1 duża cebula
100 gram wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Zagotować wodę z 2 łyżkami oliwy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, sól i pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy. Dodać do zupy razem z oliwą i dalej gotować na wolnym ogniu.

Boczek drobno pokroić i wysmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, ale bez wytopionego tłuszczu i zagotować.

Dodać przeciśnięty czosnek i zdjąć zupę z ognia.

Podawać na gorąco z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Smacznego :)

8 komentarzy:

aga pisze...

lubie taka zupke, z duza iloscia warzyw, natka... Twoja jest pycha:)

mniamusne.blox.pl pisze...

Miseczkę takiej zupki, to ja zawsze chętnie... :)

Kubełek Smakowy pisze...

Zupa ziemniaczana? Tylko taka jak Twoja, że łyżka staje od mnogości warzyw. Ale boczkowi mówimy nie :)

piegusek1976 pisze...

a mi się podoba dodanie boczku do zupki!!! bardzo fajna zupka!!! pozdrawiam

mrufkazet pisze...

mogę miseczkę tej pięknej, zielonej i pachnącej z ekranu zupy? mniam:)

Karmel-itka. pisze...

uwielbiam zupy z ziemniaczkami.
a kartoflankę to już czczę ponad wszystkie ;]

Paula pisze...

wieki całe nie jadłam takiej zupy :)

Tylko Spróbuj pisze...

dziękuję dziewczęta i cieszę się, że zupa i Wam przypadła do gustu :)

Kubełek Smakowy - ja dla tej zupy zrobiłam właśnie wyjątek i dodałam boczek :)
w tym względzie zgadzam się z pieguskiem1976 :)

piegusek 1976 - :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...