poniedziałek, 11 października 2010

Tort ekstremalnie czekoladowy z masą pomarańczową

Szanowni Państwo,
lojalnie uprzedzam, że tort ten jest absolutnie, niewyobrażalnie i zupełnie nieprawdopodobnie wręcz obłędny!
Soczyste ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy genialnie koresponduje z pomarańczową masą, a sama ta masa zasługuje na oddzielny poemat!
I kiedy następuje koniec pieśni chcesz śpiewać dalej - jak dobrze, że urodziny mężczyzny są tylko raz w roku, inaczej wpadłabym w uzależnienie.
Jak wyglądał cały tort możecie zobaczyć na stronie tortowo-kawowo-mrufkowo.
Z poważaniem - kawa :)

Składniki na blaszkę o średnicy 22 cm

Składniki na ciasto:
1 3/4 szklanki mąki orkiszowej (630)
1 szklanka cukru trzcinowego
3/4 szklanki ciemnego kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka napoju ryżowego
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka wrzącej kawy

Składniki na masę:
2 łyżki margaryny bezmlecznej
3 łyżki mąki orkiszowej (630)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki napoju ryżowego
1 jajko
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skórki z pomarańczy

Wykonanie:
Przygotować ciasto: blaszkę posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną lub mąką. Ciasto będzie lejące, więc jeśli mamy mało szczelną blaszkę radzę wyłożyć ją papierem, albo użyć formy bez łączeń.
 
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać jajka, napój ryżowy, olej i aromat waniliowy i ubić mikserem przez 3 minuty.
Dodać wrzącą kawę (tak, właśnie taką :) i wymieszać ciasto łyżką.
 
Przelać do blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone; patyczek po wyjęciu powinien być suchy.

Zostawić ciasto w blaszce na 15 minut, a potem przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Przygotować masę: przygotować naczynie do kąpieli wodnej (czyli do większego garnka, który stał będzie na gazie i w którym gotować się będzie woda wstawiamy mniejszy garnek lub metalowe naczynie, w którym podgrzewane będą składniki masy; mniejszy garnek powinien być zanurzony w wodzie do 3/4 wysokości).
 
Do naczynia, które będzie podgrzewane w kąpieli wodnej wsypać mąkę, cukier, sól i dodać masło. Ciągle mieszając i podgrzewając składniki połączyć je na gładką masę. Dodawać małymi partiami napój ryżowy i, ciągle mieszając, doprowadzić masę do zgęstnienia.
 
Ubić jajka na puszystą pianę i powoli dodawać gorącą masę do jajek, nie przerywając ubijania. Masę wstawić do kąpieli wodnej (ja przełożyłam ją z powrotem do naczynia w którym wcześniej gotowałam masę) i cały czas mieszając gotować ją w kąpieli wodnej przez około 5 minut, aż do mocnego zgęstnienia.
Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.

Do zimnej masy wlać sok z pomarańczy i cytryny, dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.

Ciasto przekroić wzdłuż na 2 części i przełożyć je masą. Wierzch dowolnie udekorować.

Prze - smacznego :)

13 komentarzy:

LilQa pisze...

jestem fanką czekolady i czekoladowych wypieków

możesz wytłumaczyć mi co to jest "napój ryżowy"? najlepiej podając mi link do produktu?

Tylko Spróbuj pisze...

LilQa - napój ryżowy, zwany również mlekiem ryżowym, jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością,
wybacz, ale nie podam linka do konkretnego produktu :)

wiosenka27 pisze...

Zapowiada się rewelacyjnie. Chętnie spróbuję:)

Paula pisze...

uroczo wyglądał ten tort :)

aga pisze...

mmm... wyglada rewelacyjnie, a ja bardzo lubie czekolade, wiec to cos dla mnie:)

Arvén pisze...

A margarynę bezmleczną mogę zastąpić taką zwykłą, czy to wymaga zmiany proporcji?
Bo mnie kusi ten tort, nawet bardzo :) Tak patrząc na połączenie czekolady i pomarańczy to trochę mi (tak bardzo trochę) przypomina tort Sachera :)

Karmel-itka. pisze...

oj,
juz tak napakowany czekoladą, że... slinotoku dostaję!
rewelacyjny. i ta błękitna polewa.

Tylko Spróbuj pisze...

wiosenka27 - naprawdę polecam!

Paula - najważniejsze, że wzbudził zachwyt jubilata :)

aga - jest pycha, lojalnie uprzedzam :)

Arvén - można użyć zwykłej margaryny i zwykłego mleka, proporcje zostają bez zmian.
Nie robiłam jeszcze tortu Sachera, ale wszystko przede mną :)

Karmel-itka - wierzch tortu został obłożony niebieskim lukrem plastycznym, cieszę się, że Ci się podoba :)

Kaś pisze...

jaki ładny! no i jeśli mocno czekoladowy, to na pewno przepyszny
niebieski lukier wygląda rewelacyjnie

Atria C. pisze...

Ja tam nie jestem tortowa ale niedługo będę miała swoje własne urodziny więc coś trzeba będzie przyrządzić:) (tak piekę dla siebie i dla mojego Pana urodzinowo:)) Będę miała na uwadze skoro taki obłędny:) Tylko na pewno bez niebieskiej polewy wolałabym coś bardziej klasycznego:) Pozdrawiam!

Tylko Spróbuj pisze...

Kaś - ekstremalnie czekoladowy :)))

Atria C. - niebieski lukier był niebem (jak można zobaczyć na tortowo-kawowo-mrufkowo :)
tort można przełożyć i posmarować z wierzchu masą pomarańczową, będzie klasycznie choć niebanalnie :)

OlaCruz pisze...

Jestem absolutnie pod wrażeniem :) Zamierzam zrobić - mam kilka pretekstów w najbliższym czasie :)
Czy napój ryżowy mogę zastąpić mlekiem?

Tylko Spróbuj pisze...

OlaCruz - możesz zastąpić mleko ryżowe zwykłym mlekiem - pochwal się proszę efektami :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...